Biržų technologijų ir verslo mokymo centras, Skratiškių g. 6, Biržai +370 668 760 68 info@btvmc.lt

Svetainės medis baltas

1234.png

Advento vainikas – ne tik Kalėdų laukimo, bet ir tvarumo simbolis

     Lapkričio 27 d. (sekmadienį) prasidėjo ypatingas advento laikotarpis, kuris tęsis keturias savaites iki gruodžio 24 d. (šeštadienio). Būrys BTVMC Vabalninko skyriaus mokinių, vadovaujamų profesijos mokytojų Sigitos Čibinskienės ir Kristinos Grubinskaitės, su nuoširdžiu užsidegimu atsiliepė į Vabalninko Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų klebono ats. kpt. Jono Tamošiūno kvietimą nupinti bažnyčiai advento vainiką. Mokiniams tradicinis adventinio vainiko pynimas – tai ne tik praktinių įgūdžių įtvirtinimas, bet ir ypatingos bendrystės išraiška tiek su Vabalninko miesto tikinčiaisiais, tiek su kitais žmonėmis, kurie advento laikotarpiu aplankys Vabalninko bažnyčią.

     Kartu su mokiniais pindamos advento vainiką profesijos mokytojos pasakojo, kad į Lietuvą adventas atėjo kartu su krikščionybe, nors neabejojama, kad kai kurios jo tradicijos yra susijusios ir su pagoniškais lietuvių papročiais. Primindamos adventinio laikotarpio bei vainiko tikrąją prasmę, akcentavo draugiškumo aplinkai svarbą šiuolaikinėje visuomenėje. Mokinius kvietė keisti įpročius, nes advento laikotarpis yra tinkamiausias ne tik susikaupti, apmąstyti savo gyvenimą, pasiekimus, bet ir išsikelti naujus tikslus atsisakant  taip mumyse įsivešėjusio paviršutiniško grožio bei dirbtino blizgesio siekimo. Turime pripažinti, kad gyvename „sergančioje“ visuomenėje, kuriai belaukiant šv. Kalėdų svarbiausia yra ne dvasiniai dalykai, tikrosios vertybės, bet šventinė eglutės išvaizda. Žiniasklaidos kanalais šaukte šaukiama, kaip madingai turime „aprengti“  2023 metų žaliaskarę, tarsi nuo to priklausytų mūsų ir mūsų vaikų ateitis. Eglė tampa pagrindiniu šių švenčių aksesuaru ir todėl jos puošimui metami didžiuliai pinigai su viltimi, kad tik jos išskirtinis grožis užtikrins gražesnius ir turtingesnius ateinančius metus. Tačiau retas žmogus susimąsto, kiek žaliaskarių miško puošmenų yra iškertama šiuo trumpu šventiniu laikotarpiu vien tam, kad paglostytų mūsų tuštybę.

     Nėra lengva šventiniame šių dienų šurmulyje tarp pirkinių, šviesų ir džiugių melodijų nepamiršti, jog adventas yra skirtas susikaupimui ir savitvardai. Tikimės, kad mokiniai, pindami advento vainiką iš dar esamų žolynų darželiuose ir puošdami jį sodo gėrybėmis bei tarpusavyje diskutuodami, suprato, kad šie vainikai privalo įsitvirtinti mūsų kultūroje ir aplinkoje. Tai ypač svarbu, kad būtų sustabdytas žaliaskarių  miško gražuolių kirtimas. Adventinio vainiko kūrimas paskatino jaunimą atsisakyti tradicinės eglės, o vietoj jos patiems nupinti dar vieną advento vainiką savo mokyklai. Smagu, kad būsimieji dekoratyvinio apželdinimo darbuotojo padėjėjai ir žemės ūkio gamybos verslo darbuotojai suprato, kad tvarumas pirmiausia prasideda nuo mūsų pačių pasirinkimo. Tikime, jog šių metų advento laikotarpis įtvirtins mumyse tik tikrąsias vertybes bei taps pirmu žingsniu pradedant tvarumo kelionę.

Vilija Daukienė

Visos 2023 2024 m.m. naujienos 900 225 px

TVARKARASTIS MYGTUKAS

MANO DIENYNAS MYGTUKAS

MOODLE MYGTUKAS

PAMOKU LAIKAS

 

Renginių kalendorius 2024

 

Pilietiškumo mokykla LOGO

LoveJob logotipas

pranesk apie patycias124

sveikata1.gif

mukiskarjeralogo

SUSISIEKITE SU MUMIS

Biržų technologijų ir verslo mokymo centras
Skratiškių g. 6, LT-41156 Biržai
Telefonas: (8 450) 32 134
Mobilusis: +370 668 760 68
El. paštas: info@btvmc.lt
Kodas: 302643724

PVM kodas: LT100012838915

VAIZDO KANALAS

Sekite mus 

MES SOCIALINIUOSE TINKLUOSE

Sekite mus