Spalio 20-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė virėjų diena, skirta pagerbti šios kūrybingos ir atsakingos profesijos atstovus. Šia proga mūsų mokykloje spalio 23 dieną vyko ypatinga edukacinė pamoka, kurią vedė centro absolventė Gita Glebavičiūtė, dabar sėkmingai dirbanti gastrobare „Agaras“. Ji Centro maisto ruošimo technologijos laboratorijoje vedė atvirą praktinio mokymo pamoką 192, 157 grupių virėjo modulinės profesinio mokymo programos mokiniams.
Gitos sėkmės istorija – nuo mokyklos suolo iki darbo gastrobare „Agaras“
Gita pasakoja: „Mokykloje gavau daug vertingų žinių, kurios padėjo jaustis užtikrintai pradėjus dirbti. Į Biržų technologijų ir verslo mokymo centrą atėjau mokytis nuo pirmosios gimnazinės klasės, o po antrosios gimnazinės nusprendžiau pasilikti ir toliau mokytis virėjo specialybės. Visi penkeri metai, praleisti Centre, davė man labai daug – ne tik tvirtų profesinių žinių, bet ir įvairių galimybių pažinti virėjo profesiją praktiškai. Dalyvavau tarptautinėse stažuotėse, mokiausi pameistrystės forma, praktiką atlikau pas darbdavius bei sektoriniuose praktinio mokymo centruose. Labiausiai kaip asmenybę mane augino veikla Centro mokinių taryboje ir mokytojų pasitikėjimas bei tikėjimas manimi. Su dideliu malonumu sugrįžau į Centrą jau kaip absolventė – pasidalinti savo patirtimi su būsimais virėjais pravedant praktinę pamoką ir pasistengti juos savo pavyzdžiu motyvuoti siekti savo svajonių. Pameistrystės laikotarpiu praktiką atlikau gastrobare „Agaras“, o šiuo metu ten ir dirbu. Džiaugiuosi, kad galiu realizuoti save mėgstamame darbe ir toliau tobulėti profesiškai.“
Pamokos metu absolventė dalijosi savo profesine patirtimi, pasakojo apie virėjo darbo kasdienybę, atsakomybę, komandą, kūrybiškumą virtuvėje bei pristatė, kaip kuriami modernūs patiekalai restorane. Mokiniai turėjo unikalią galimybę praktiškai susipažinti su jautienos gaminimo subtilybėmis – kartu su absolvente jie ruošė karštą jautienos patiekalą, mokėsi tinkamai parinkti mėsos gabalą, jį apdoroti ir patraukliai patiekti vartotojui.
Tokie susitikimai suteikia mokiniams galimybę iš arti pamatyti realų profesinį kelią, suprasti, jog virėjo darbas – tai ne tik amatas, bet ir menininko kūryba, reikalaujanti atsidavimo, kruopštumo ir meilės maistui.
Netradicinė edukacinė pamoka buvo kupina įkvėpimo ir nuoširdžių pokalbių. Mokiniai džiaugėsi galėję pabendrauti su absolvente, kuri savo pavyzdžiu parodė, kad atkaklumas, atsakomybė ir noras tobulėti atveria kelią į sėkmingą karjerą virtuvėje.
„Virėjas – tai žmogus, kuris maistu dalijasi meile, o kiekvienas patiekalas tampa jo kūrybos istorija.“
Virėjų, konditerių profesijos mokytoja metodininkė R. Kaminskienė





